Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maandumist Moskvas Punasel Väljakul…

Postitatud 28.aprill 2004 | Postitaja Marika Kulmar
Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maandumist Moskvas Punasel Väljakul…
Postitaja HendrikAgur on Kolmapäev, Aprill 28, 2004 – 09:46 PM EET,
ning maandus siiski seekord kodusel Tallinna lennuväljal.
28. mail 1987 maandus Matthias Rust Moskvas Punasel Väljakul väikelennukiga Cessna 172, Saksa FV registritähisega D-ECJB. Sensatsioon, millest siiani räägitakse ja mis nõrgemad õhku ahmima paneb.
Täpselt 16 aastat ja 11 kuud hiljem võtsid Rusti Eesti sõbrad EEHL liikmetega ühendust, et viia maailmakuulus “raudse eesriide” südamesse maandunu taas armsaks saanud ja kurja kuulsust toonud Cessnaga lendama.
EEHL Liige ja Pakker Avio lennuõpetaja Helen täitis Matthiase unistuse. Lennata taas Cessnaga, kuid seekord reisijana. Seekordne lend algas Tallinnast ja siin ka lõppes. Polnud vaja kaugemale, mehe kentsakas unistuste tegu oli juba tehtud. Täpsemalt on lugeda Rusti 17-aasta tagustest seiklustest SL Õhtulehest siit.

8 kommentaari

Kommentaarid kuuluvad nende postitajale. Meie sisu eest ei vastuta.

Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maa (Skoor: 1)
HendrikAgur (hendrik@pilots.ee)
on 04. 28, 2004 – 09:21 PM
(Kasutaja info | Saada sõnum) http://www.treklaam.ee
Allakirjutanul on aga Rusti peale isiklik vimm kanda. Vimma hind on 11 päeva nsvl armeed. Nimelt pidime demobiliseeruma 29. mail 1987 nsvl sõjaväeosast, mis asus Leningradi ja Moskva vahel. Sõjaväeosa iseensest oli huvitav – Mig-23-de suuremat sorti lennuvägi, koos maapealse teenindusega. Rust aga pidi suhteliselt lähedalt üle meie väeosa oma Cessnaga põrutama, kui oli retkel Punasele väljakule.
Rusti Moskva-patseerimise tagajärg oli aga see, et lisaks kaitseminister Jazovi ja meie polgukomandör polkovnik Jakubenko vabastamisele, saadeti erru terve plejaad sõjaväe ringkonna juhtkonnast. Segadust kui palju. Ohvitserid käisid ringi äraseletatud nägudega, teadmatus ja kaos. Kui tasapisi hakkas siiski jõudma kohale teadmine, et suuremat sorti segaduse korraldas üks isepäine noormees Sakasmaalt. Uskumatu ikka küll. Kuid vabaks me saime ja rongiga koju sõita oli ikka hea, eriti kui lahtisest platskaartvaguni uksest peale Narva piiri värske heina lõhn ninna lõi.

Tiit, meie Tallinn Airshow programmijuht on aga salaplaani pidamas, et Rust täies elusuuruses Piibele tagasi tuua. Täna rääkisimegi Rustiga sellest. Las annab siis aru, kuidas siitsamast mitte kaugelt, Kunda kohalt tookord lõikas 🙂

  • Re: Re: Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumee(Skoor: 0)
   Külastaja on 04. 29, 2004 – 02:06 PM
   mnjah, viis aastat vaikimiskeeldu on tõesti möödas, pealegi võõrväes. niiet: Võshnii Volotshoki ja Bologoje vahel – Hotilovo, so Leningrad – Moskva trassi keskel ca 8 km teest.

   [ Anonüümsed kommentaarid pole lubatud ]

 • Re: Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset(Skoor: 0)
  Külastaja on 04. 29, 2004 – 01:28 PM
  Mis lennuväli see oli kus need Mig-23 olid? leningradi ja moskva vahel? Andreapol ehk?

  [ Anonüümsed kommentaarid pole lubatud ]

Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maa (Skoor: 0)
Külastaja on 04. 29, 2004 – 04:38 PM
Piibe maantee tsirkuse tuur!
Näidatakse elusat välis-võsalendurit! Jeeee

Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maa (Skoor: 0)
Külastaja on 04. 30, 2004 – 09:03 AM
Matthias Rust, kes sooritas lennu rikkudes mitmesuguseid lennunduses kehtestatud seadusi, pole mingi positiivne kangelane. Kui ta tahab Piibe Airshowle minna, ostku pilet nagu kõik normaalsed inimesed.

Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maa (Skoor: 0)
Külastaja on 04. 30, 2004 – 08:25 PM
Matthias Rust ei ole tõepoolest mingi poitiivne kangelane. Teatavasti on ta peale kuulsat Moskva lendu aega ka Saksamaal vanglas veetnud – seda aga küll juba relvastatud kallaletungi ja vägistamiskatse eest… Seega, tegemist suhteliselt ebastabiilse vennaga ja arvan, et kõik võidaksid kui selliseid lennushowdel ei oleks.

Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset maa (Skoor: 0)
Külastaja on 05. 01, 2004 – 09:41 AM
Lennunduse seisukohast ja MR-i edasiste tegude poolest ei oska kommenteerida, palju kindlasti kõlakaid ja väljamõeldisi aga idoloogiliselt ja perestroika (mõelda vaid aasta oli ju 1987) seisukohast oli see sündmus tähelepanuvääriv. MR pole jah positiivne kangelane lennunduse seisukohast, küll-aga laiemas mõttes. Ja eks igal veidrikul olem oma vead. Isegi väga positiivne. Juhtis maailma tähelepanu ühe totalitaarse aga perestroika teel oleva riigi nõrkustele ja ilmeksimatuse müüdi tühjusele. No mis see siis oli? Lennupäevadele kutsumise mõte on tore – las tuleb, päris huvitav mõte – ikkagi sündmus.
Muide Lennart Meri koera nimi on Matthias Rust. Mida see peaks tähendama ja millest kõbnelema? Kes Merit ikka austavad…
Toivo

Re: Re: Matthias Rust tegi esimese lennu Cessnaga peale 17-aasta tagust hullumeelset(Skoor: 0)
Külastaja on 05. 02, 2004 – 08:24 AM
Kutsume Lennarti koera ka, see isegi põnevam…

[ Anonüümsed kommentaarid pole lubatud ]

Kommentaarid on suletud.