Täpsuslendaja Ville Vels

Postitatud 12.august 2004 | Postitaja Marika Kulmar
Täpsuslendaja Ville Vels
Postitaja MarttiKuldma on Neljapäev, August 12, 2004 – 11:56 AM EET,
Eesti soost erapiloot Ville Vels osales Soome meistrivõistlustel täpsuslendamises, allpool soomekeelne lugu. Seekord siis 19. koht 28 piloodi seas.

Tarkkuuslentäjä Tallinnasta

Tarkkuuslennon Suomen mestaruuskisoissa Immolassa 8.-10.7. nähtiin myös nuori virolaispilotti Ville Vels (29), joka edustaa Viron uuden ajan lentäjäpolvea. Tallinalainen Ville on aloittanut lentäjän uransa niinkin kaukaa kuin Etelä-Afrikasta, missä 1997 tuli Johannesburgin lähellä käytyä purjelennon peruskurssi. Nykyisin Ville käy Suomessa Salpauslennolla läpi ammattilentäjän koulutusta.

-Kiinnostuin tarkkuuslentokisoista, koska olen Virossa osallistunut aiemmin purjekoneiden tarkkuuslaskukisoihin, ja kerran on tullut voittokin. Petri Hiltunen Malmilta kertoi mahdollisuudesta lentää SM-kisoissa ja oli kiinnostavaa ottaa selvää miten pärjäisin Suomen kisoissa. Immolassa osallistuin ensimmäistä kertaa tarkkuusssuunnistukseen, ja olin yllättynyt miten vaativa se osuus on lentäjälle. Kisoissa tuli testattua paljon niitä ominaisuuksia, mitä hyvältä lentäjältä vaaditaan. Tuntui todella että taidot pistettiin koville. Varmasti yritän osallistua ensi vuonnakin.
Suunnistustehtävässä pilotit saivat eteläkarjalaisessa järvimaisemassa 157 km pitkän tehtävän, joka piti kiertää tarkasti käännepisteiden kautta, pilotin itse laskemalla keskinopeudella. Optimisuorituksessa virhemarginaalia oli vain 2 sekuntia. Lisäksi lentäjän piti löytää valokuvien perusteella useita maastokohtia sekä nähdä maastoon vietyjä valkeita signaaleja ja merkitä sijainti karttaan. MM-tasolla suunnistustehtäviä annetaan useitakin.

Ensikertalaisen Villen sijoitus oli 28 pilotin kisassa hienosti 19. Eli taakse jäi monta kokeneempaa pilottia, vaikka välillä piti kesken laskukokeen vaihtaa konetta. Ville lensi kisan suosituimmalla tyypillä eli C 172:lla.
Cessnat 152 ja 172 ovat Villelle tuttuja koneita, mutta: – Mieluiten lennän puolalaisella Wilgalla!
Myös Virossa on kasvavaa kiinnostusta kilpailutoimintaan, ja tarkkuuslaskukisoja järjestetään useinkin, mutta suunnistuskisoja Ville ei tiedä kotimaassaan vielä järjestetyn. Toisaalta Virossa on lisätty tarkkuuslaskukisaan tarkkuuspommittaminen, jossa kahden pilotin miehistöllä pitää osua jauhosäkillä maaliin tietystä korkeudesta. Virolaisessa suunnistuskilpailuissa yhteistyö voisi olla hyvä alku:
-Immolassa keskusteltiin jo yhteisistä kisoista suomalaisten ja virolaisten kesken, se on aluksi vain idea mutta kukapa tietää…

www.tarkkuslento.net

Hannu Koho, hannu.koho@beranger.fi

0 kommentaari

Kommentaarid on suletud.