Taastatud AN-2 Eesti eralennukite peres

Postitatud 28.september 2003 | Postitaja Marika Kulmar
Taastatud AN-2 Eesti eralennukite peres
Postitaja HendrikAgur on Pühapäev, September 28, 2003 – 10:07 AM EET,
28.09 Vaata pilte galeriist


Ta tõusis tuhast – selline oli tunne Kaunases lennukiremonditehases üle angaarivärava astunud lennusõpradel, kes nägid lennuvalmis, ilusat, omapärase disainiga taastatud arhailist An-2-te, mõni tund ennem väljalendu Eestisse. Nüüd on ta kodus, uus era-An-2, kasvava Eesti eralennupargi rivis!

2001 aasta novembris pani Kaitseliit 30 000 kroonise alghinnaga oksjonile müüki päevinäinud kunagise ALMAVÜ An-2-e. Lennuki väljalaskeaasta on 1974 ja viimane lend tehti temaga 1989. Oksjonile laekunud kolmest pakkujast edukaima jaoks, tutvunud lennukiga Pärnu Piirivalvelennukite angaaris, oli pilt masendav – tiivakatted rebenenud, stabilisaatori osad ribid kõverad, kere värvkate koorunud, salong ämblikuvõrkudes. Seis pea lootusetu ja lennuk ilmselgelt lennukõlbmatu.

Väsimatul uuel lennukiomanikul aga kehastus visioon ilusast korralikust arhailisest An – 2st, mis võiks olla kui nõelasilmast, lendav ja kõikidele nõuetele vastav lennumasin. Asi algas tiibade demontaazist, kere ja detailde laadimisest veoautole, mis võttis suuna naaberriigi suunas…

26. september 2003 oli see päev kui grupp sõpru startisid väikebussiga öösel kell 12 Tallinnast, et olla hommikuks Kaunases, lennukite remonditehases.
Mootori test, katselend ja ülevaatus. Ja meeskond oli valmis ülelennuks. Piiri- ja tolliformaalsused ning lend võis alata. Pilvitu taevas ja taganttuul tõid lennuki koju pisut vähem kui paari tunniga. Kodune lennuväljaperroon on vanakesele parim. Ilusaid lende Sulle, vana / uus An-2! Vt ka fotogaleriid.

Ja veel, pole parata, Leedu klubilennundus teeb kadedaks iga tõelise lennundusentusiasti – reegel: suuremate linnade ääres on mitmeid klubilennuvälju, koos aukartustäratavate lennukiparkide ja vilka lennutegevusega. Otse Kaunase lennukiremonditehase kõrval on rada ja raja kõrval perroon lennukite, väikse torni ja kohvikuga. Mis sa hing veel oskad soovida? Meil on kuhu areneda…

3 kommentaari

Kommentaarid kuuluvad nende postitajale. Meie sisu eest ei vastuta.

Re: Taastatud AN-2 Eesti eralennukite peres (Skoor: 0)
Külastaja on 09. 29, 2003 – 03:56 PM
Nägin jah seda masinat 28 septembril Ämaris. Aga värvi oleks võinud kül rohkem valida.

pealtnägija

Re: Taastatud AN-2 Eesti eralennukite peres (Skoor: 1)
TiitPaananen on 09. 30, 2003 – 10:56 AM
(Kasutaja info | Saada sõnum) http://
Jihhaa, loodetavasti saab sellelt ka varsti hypata. Värv on väga huvitav aga sellist maastikku ei ole Eestist küll võtta. Ehk on mõeldud, et sellega hakata Iraagis lendama, sinna see sobiks ideaalselt.

Re: Taastatud AN-2 Eesti eralennukite peres (Skoor: 1)
HendrikAgur (hendrik@pilots.ee) on 09. 30, 2003 – 11:38 AM
(Kasutaja info | Saada sõnum) http://www.treklaam.ee
Muide peale kodulennuväljale saabumist olid kaptenil ja teisel piloodil mõlema käe pöidlad ülespoole – väga hea lennuk:) eriti plaaneri ja kere üldteostuse osa 🙂

Kommentaarid on suletud.