Lenduri välimääraja

Postitatud 7.oktoober 2003 | Postitaja Marika Kulmar
Lenduri välimääraja
Postitaja 18h on Teisipäev, Oktoober 07, 2003 – 10:20 PM EET,
Lendurid on üks huvitav seltskond tegelasi, kelle hulgas aga on vägagi erinevaid inimesi. Siin siis mittetäielik nimekiri värvikamatest kujudest, kes lennunduses silma on jäänud.

Vana hero
Vana hero (kangelane ingl. k.) käib igal võimalusel vormis. Istub kaptenitoolil tähtsa näoga ja on hoolitsetud välimusega, juustes kübeke halli juba. Tavaliselt eelistab enda kõrvale kas noort hero (see on tänulik kuulaja), kuid sobib peaaegu kõigi tüüpidega, sest tema kogemuse hulk ei anna ruumi kellegile kahtlusteks ja ta ei lubaks endale valida oma meeskonnakaaslast. Vana hero on läbinud kõik koolitused, tulnud tagasi surmasuust ja tal on alati mingi lugu rääkida sulle kui kohtute. Lendamine on tema elu ja tema elu on teistele lennunduse ajalugu. Vanast herost saab kõigepealt pensionil hero ja siis surnud hero. Mõnikord kohtame teda liinilendurina, tavaliselt siiski mingis teises vabamas keskkonnas. Tihti on neid lennuõpetejate hulgas, sest vana hero tahab anda edasi selle, mis elu on talle andnud.

Noor hero
Ta ainult ise arvab nii. Põhimõtteliselt on tal ka põhjust. Ta on õppinud, tal on kogemust, lendab igal võimalusel (va. juhul kui ta otsustab teisiti, et tõsta veelgi oma autoriteeti). See, et ta ennast heroks peab, ongi tema nõrkus. Vananedes saab ta aru, et hero on see, kellest teised nii arvavad, mitte ta ise. Esialgu veel lendab noor hero oma parimate võimete järgi ja teeb aeg ajalt vigu. Üldiselt mitte suuri. Iga kord kui võimalus on, selgub kaaskodanikele kui vägev see lendamise värk ikka on. Enda kõrvale noor hero teist sama tüübi esindajat üritab vältida, pigem keegi nõrgem aga veel parem kui keegi kogenum. Jääb jälle ehk midagi meelde ja noh, teisedki saavad teada, et lendasime jälle koos. Me herod 🙂 Noore hero leiame lendurikarjääri kõrgeimatel astmetel üsna noorena.

Isa unistus
Ta on piloot aga ta ei tea miks. Lendamine on talle töö! Töö, mida võiks teha võimalikult vähe ja väga ettevaatlikult. Ta sai lenduriks, sest nii arvas tema isa või siis täitsa juhuslikult ja sellest, et kes ta tegelikult on, sai ta aru alles hiljem. Kahjuks! Kuna enam midagi teha ei ole, siis parem teha kõike võimalikult vähe ja parem üldse mitte. Saades aru, et ta peab minema lendama, tõmbub ta nägu krimpsu ja esimene mõte on: “kurat, jälle jääb sõpradega kalale minemata”. Kui avaneb mingi võimalus mitte lennata siis selle ta ära kasutab. Isa unistusel ei ole suurt tulevikku lennunduses. Tavaliselt ta loobub ise mingil hetkel kui tegemist on noore inimesega, vanemana kannatab kuni pensionini.

Hei, ma olen normaalne, kuigi olen piloot
“Hei, ma olen normaalne, kuigi olen piloot” on kuskilt pähe saanud, et teised inimesed, kes ei ole piloodid on ka midagi väärt. Teadaolevalt on tal õigus aga see kuidas ta seda väljendab, teeb temast natuke naljaka. Ta õppimisvõimest sõltub kas temast saab vana hero ühel päeval, sest tal on arenenud sotsiaalsed võimed. Lendamine meeldib talle aga ta ei taha sellega üle pingutada, sest hei… ta on ju normaalne inimene. Noh siis ta üritabki leida sõpru teistelt elualadelt ja võimalikult vaheldusrikkalt elada. Kuna ta 100%selt ei pühendu lendamisele siis eriti ta ei arene, aga oma töö teeb korralikult ära. Nagu öeldud on ta sotsiaalselt võimekas ja see, et ta lendur on, selgub hiljem kui lähemalt tutvute. Tema küljest ei ole võimalik leida lenduri eraldusmärke naljalt.

Spetsialist
Spetsialist lennutas mudeleid juba lasteringis. Tõstejõu valemi sai selgeks koos jagamistehtega. Esimese lennuki konstrueeris kohe pärast seda. Tema toa laes pidasid lennukid lahinguid ja igal võimalusel liitus nendega uus mudel. Edasiõppimise valik oli selge enne põhikooli lõppu ja lennukooli lõpetas ta viitega. Esimese surmasõlme keeras 15selt purilennukiga. Spetsialisti iseloomustab külm närv ja säilinud enesevalitsemine – ta ju teab täpselt kuidas see lennuk pöörisesse läheb. Ta on alati olemas, lendab igal võimalusel ja teeb kõike muudki, ainult, et saaks jälle õhku. Spetsialisti peale võib kindel olla, et kui ta otsustab mitte lennata, siis on tõesti parem minna ära koju. Tihti leiame spetsialisti lennuinstruktori toolilt, sest ta on aru saanud, et jagatud oskused on tõeliselt väärtuslikud.

Ärkaja
Väga huvitav tüüp. Inimene, kes on proovinud erinevaid asju ja üsna hiljuti leidnud lennundusest selle, mida ta tegelikult otsis. Ta on näinud kõvasti vaeva, et nö järele jõuda varaalustanutele ja töökana saab tunnustust. Tal on kogu aeg tunne, et nii vähe aega ja nii palju veel vaja teha ja proovida. Lendamine on tema kompromissinimekirjast väljas, ehk kirjutab üle kõik teised plaanid, kui selleks võimalus avaneb. Vaja ju kiiresti järgi jõuda, isegi “Isa unistusel” on rohkem lennutunde ju!?!? Ta ju ei vääri neid 🙂 Juhul kui Ärkaja on sihikindel ja ettevaatlik oma tormakuse osas, saab temast hea lendur aga Ärkaja tunne ja tiitel jäävad talle igaveseks.

Tagasihoidlik areneja (enamuses naised)
Esimese lennu tegi unes 5a vanuselt. Olles tagasihoidlik ja töökas ta natuke isegi häbenes oma valikut lenduri elukutse osas (eriti naised). Lendas alguses ilmselt kuskil klubis purilennukiga ja sai naisena suure tähelepanu osaliseks. Õppis seeläbi palju. Ronib vaikselt lenduri karjääriredelil ja on oma nime vääriline. Teda hoitakse ja ilmselt saab temast tubli lendur. Ilmselt jääb ta oma rolli juurde, kuigi vanemas eas võib temast saada vana hero. Siis mitte otseselt (st. ta ei saa meheks 🙂

Feminist
Tema alateadvuse jõuallikaks on väga võimas motivaator: naised ei ole sugugi halvemad kui mehed. Mõnikord kohtab nende hulgast nö mehelikke naisi, teinekord risti vastu, on tegemist õrna naisolevusega, kellel kõikide naiste kannatuste koorem on vaja kanda. Ta on teinud ränka tööd, et saada hakkama meeste maailmas ja nõrkusi või vigu ei saa ta endale lubada ja jätkab tööd. Tegemist ei ole lärmaka feministiga, pigem põlgab ta neid, sest need ainult räägivad. Tema elab meeste maailmas iga päev. Tavaliselt saab temast vana hero, sest töömaht on väga kõrge ja pannes endast kõik mängu suudab ta jääda endaks ja läbi lüüa. Kindlasti teeb ta kolm korda rohkem tööd kui tema mees kolleegid.

Nõrk
Sarnane Isa Unistusega, kuid tema valik lenduriks saada on teadlik. Ilmselt on selle taustal vajadus olla pädev ja korvata oma sisemine ebakindlus välise vastutusega. Nõrk teeb palju rohkem tööd ja näeb vaeva kui teised, sest tema oma kompleks takistab tal oskuste omandamist. Lõbu pärast nõrk lendama ei lähe, kui ehk ainult siis, kui võimalus paista tugevamana. Erineb noorest herost just selle poolest ning lisaks on siiski nii nõrk, et ei suuda oma ennast panna pädema ja jätab suhteliselt halli mulje.

Aktivist
Noore hero tagasihoidlik versioon, ehk temas on alles jäänud kõik positiivsed omadused ja juures entusiasm nende rakendamisks, Selle inimese nimi on igasuguste kirjade, ettepanekute ja artiklite all. Tihti leiame tema nime samuti konspektide ja õpikute kaanel. Lendamine on kutsumus, mille avastas ise ja varakult ja kõik tema kõrge kvaliteediga tegevused on kogu aeg suunatud selle unistuse realiseerimise nimel. Tihti on ta naisterahvas, sest meestel läheb osa energiat noore hero imago ülalhoidmiseks, naistel selline vajadus puudub tavaliselt. Töökas, vastutustundlik ja hoolas.

0 kommentaari

Kommentaarid on suletud.